Hurrá, Könyvhét! 7. rész

Fotó: Móricz Simon

A változékony időjárás miatt kevesebben voltak kíváncsiak a 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok programjaira vasárnap délután. A kisebb kiadók gyér forgalomról számoltak be, a nagyobbak, akiknél több ismert szerzőnek jelent meg kötete, viszont a tavalyi könyvheti eladások túlszárnyalásában reménykednek.

A Magvető standjánál az MTI-nek elmondták, valamennyi könyvheti kiadványuk jól szerepel, akár a tavalyi eladott példányszámot is túlléphetik, ha nem jön a csütörtökihez hasonló záporeső. A kisebb kiadóknál viszont több helyütt elhangzott az a vélemény, hogy a látogatók inkább csak nézelődnek, és csak nagyon keveset vásárolnak. „Ha vesznek is valamit, akkor is az akciósból” – mondta az egyik eladó.

A könyvheti újdonságok sátrában ottjártunkkor tízen-tizenöten lapozgatták a köteteket. A sátorban dolgozó diákok szerint főleg a Hahner Péter Újabb 100 történelmi tévhit című kötetét vették kezükbe az olvasók, de leemelték a polcról a könyvhét legdrágább kötetét, Klein Rudolf Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című könyvét is. „Ennél többen nem igazán voltak, inkább hűsölni, beszélgetni ültek be ide az emberek” – mesélték az alkalmi könyvtárosok.

Vasárnap délután gólyalábasok szórakoztatták a gyerekeket. Az egyik vásárló, Hadházi Kata általában öt könyvet vásárol, szinte kizárólag gyerekkönyvet. „Nekem a mániám a gyerekkönyv. A kisfiamnak nagy kedvence a Kis vakond-sorozat, de a Tavaszi böngészőt is szívesen lapozgatja. Természetesen Bogyó és Babóca nálunk is állandó szereplők” – magyarázta mosolyogva.

Minden évben kilátogat a könyvhétre Benkő László zeneszerző, az Omega együttes tagja. Őt nemcsak a könyvek érdeklik, hanem szívesen találkozik személyesen a szerzőkkel is. „Általában előre informálódom, de itt helyben döntöm el, mit veszek meg. Csányi Vilmos új könyve most például nagyon érdekel” – tette hozzá.

Soma Mamagésa, aki új könyvét dedikálta a könyvhéten, elmondta, ő most szinte kizárólag spirituális és pszichológiai könyvet olvas. „A transzperszonális pszichológiai vonal nagyon érdekel, ezt nemcsak olvasom, hanem tapasztalom, művelem.” Soma nagyon szereti a könyvheti dedikálást, mert így kap a könyveiről visszajelzést. „Nagyon más műfaj, mint amit eddig megszoktam a színpadon, hiszen ott azonnal megjön a visszajelzés. Az írásnál ez nincs, az magányos tevékenység, ezért fontos számomra az olvasókkal való találkozás” –mesélte, hozzátéve, jelenleg országjáró előadáskörúton vesz részt, ahol rendszeresen dedikál is. Őt a könyvheti irodalmi újdonságok közül főleg Krasznahorkai László és Max Neumann könyve, az Állatvanbent érdekli.

Dedikálni érkezett a könyvhétre Kovács András Péter és Kormos Anett humorista. Kovács András Péter nem a könyvhétre időzíti a vásárlást, inkább év közben megveszi, ami érdekli. Kedvenc írója Ljudmila Ulickaja. „Általában bespájzolom a könyveket, és várom, hogy legyen időm elolvasni” – tette hozzá. Kormos Anett elmondta, ő szívesebben jár könyvtárba, mert zavarba jön a bolti kínálattól. Kedvenc olvasmányaiként a „nagy klasszikusokat” jelölte meg, például Milan Kunderát, Márai Sándort, Fekete Istvánt. „Persze vannak kortárs kedvenceim is, például Nagy Koppány Zsolt vagy Orbán János Dénes.” Könyvheti élményeikről elmondták, szívesen dedikálnak. „Ilyenkor belehelyezkedem a Mikulás szerepébe, úgy érzem magam, mintha ajándékot osztogatnék” – mondta Kovács András Péter, megjegyezve, csak az fárasztja, hogy mindenki „valami vicceset” kér a könyvébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr932973485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása