Hurrá, Könyvhét! 2. rész

Isaac Salazar: Book Of Art

A 82. Ünnepi Könyvhét nyitónapján adták át a Szép Magyar Könyv 2010 verseny elismeréseit. A megmérettetésre 63 kiadó összesen 129 könyvvel pályázott, végül az előzsűrizést követően 57 mű került a főzsűri elé. Kiosztották a minőségi könyvesboltok Hermész-díját is.

A Szép magyar könyv verseny egyidős a Könyvhéttel, 1929-ben alapította meg a Magyar Bibliophil Társaság azzal a céllal, hogy a magyar tipográfia legjobbjait díjazzák. Az Aranytíz Művelődési Központban tartott díjátadón Balázs István, a főzsűri elnöke, az Animus Kiadó vezetője elmondta: a zsűrizés rendje ugyanaz volt, mint a korábbi években. Öt, egyenként háromtagú zsűri értékelte a könyveket öt kategóriában. A főzsűri munkájában nyomdai, tipográfus és illusztrátor-könyvtervező szakemberek mellett a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökségi tagjai vettek részt.

A zsűrielnök kiemelte, hogy az idén több gyermekkönyvet tudott a főzsűri díjazni és erősebb volt a szépirodalmi művek mezőnye is. Balázs szerint a könyvszakmának igyekeznie kell, ha fel akarja venni a versenyt a fogyasztók szabadidejéért folytatott harcban, szerinte e tekintetben a könyvek külleme, szépsége kiemelt szerepet kap. Leszögezte: se szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyeket jó kézbe venni, és amelyeket külsejük miatt is szeretni tudunk.

Gyermekkönyvek

A Gyermekkönyvek versenyében Varró Dániel Akinek a lába hatos című, a Manó Könyvek Kiadónál megjelent kötete kapta a díjat. A kategóriában oklevelet kapott az Arany László, Benedek Elek és Illyés Gyula meséiből álló Fehérlófia című könyv, az Osiris Kiadó kiadványa, G. Szász Ilona A Mindentvarró Tű című kötete a General Press Kiadótól, Hohol Ancsa és Boris Juli Terka-sorozata a Manó Könyvek Kiadótól, valamint Módra Ildikó Trapp című könyve az NHK Naphegy Könyvkiadótól.

 

Tankönyvek

A tankönyvek között díjat nem osztottak ki. Oklevelet kapott Bernátné Vámosi Judit és Nyitrai Tamás Giro d’italiano 2 című műve, a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványa, valamint Jegesi Krisztina, N. Császi Ildikó és Nagy Júlia könyve, a Szavakon innen, szavakon túl – Olvasókönyv 2. osztályosoknak 1-2., a Műszaki Könyvkiadó kiadványa.

Ismeretterjesztő könyvek

Az ismeretterjesztő könyvek versenyében a Dohányzás és leszokás kapta a díjat, a Medicina Könyvkiadónál megjelent kötetet Kovács Gábor szerkesztette. Szintén díjat kapott Estók János Széchenyi István gróf élete és kora című könyv, amely az Officina Kiadónál látott napvilágot. Orbán Viktor miniszterelnök különdíját és oklevelet kapott Gaal György és Gránitz Miklós Örök Házsongárd 1-2. című munkája, a Pharma Press Nyomda és Kiadó kiadványa. A kategória oklevelét vehette át Jankovics Marcell is, akinek Méry Gáborral közös, A szepeshelyi Szent Márton-székesegyház című kötetét jutalmazta a zsűri. Oklevelet kapott továbbá Kéri László A rendszerváltás krónikája, a Kossuth Kiadó könyve, Köteles Viktória 88 magyar találmány című műve, amely a Sanoma Budapestnél látott napvilágot, valamint Legát Tibor, Nagy Zsolt Levente és Zsigmond Gábor kötete, a Számos villamos, a Jószöveg Műhely kiadványa.

Tudományos művek

A tudományos művek, szakkönyvek és felsőoktatási kiadványok versenyében Maczó Péter Ön itt áll című művét, a Scolar Kiadó kötetét díjazta a zsűri, a könyv a Tamás László Emlékdíjat is kiérdemelte. Díjat kapott továbbá Déry Attila Öt könyv a régi építészetről című, a Terc Szakkönyvkiadónál megjelent munkája. A kategória oklevelét, valamint Tarlós István főpolgármester különdíját kapta Gábor Eszter Az Andrássy út körül című, az Osiris Kiadónál megjelent könyve, valamint Vukoszávlyev Zorán és Szentirmai Tamás Kortárs portugál építészet című munkája. 

 

 

 

Szépirodalom

A szépirodalmi és ifjúsági könyvek versenyét Madách Imre Az ember tragédiája nyerte (Európa Könyvkiadó). Oklevelet kapott Kányádi Sándor Az elveszett követ című kötete a Cartaphilus Kiadó gondozásában. Elismerésben részesült a Scolar Kiadótól Sofi Oksanen Tisztogatása, valamint Krasznahorkai László és Max Neumann Állatvanbent című könyve – ez utóbbi a Magvető Kiadónál jelent meg. Oklevelet érdemelt ki Irvin D. Yalom A Schopenhauer-terápia című könyve, ami a Park Könyvkiadónál látott napvilágot.

 

 

 

Művészet

A művészeti albumok közül Leveles Zoltán és Juhász Balázs Álmom India című kiadványa nyerte a díjat, valamint az Antall József Emlékdíjat. Oklevelet és Schmitt Pál köztársasági elnök különdíját kapta a Corvina Kiadó gondozásában Bellák Gábor, Jernyei Kiss János, Keserű Katalin, Mikó Árpád és Szakács Béla Zsolt Magyar művészet című kötete. Szintén oklevéllel ismerték el Csengel-Plank Ibolya, Hajdú Virág és Ritoók Pál Fény és forma – Light and Form című munkáját a Vince Kiadótól, valamint Orbán Balázs-Fekete Zsolt Az idő fényképe című kiadványát a Méry Ratio Kiadótól.


 

 Az olvasók kedvence

A közönségdíjat a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak szavazatai alapján Kner Imre Könyv a könyvről című kötetének reprint kiadása, a Gyomai Kner Nyomda és a Kossuth Kiadó közös kiadványa kapta.

A NeFMi különdíját kapta Maczó Péter az Ön itt áll című kötetért, Juhász Balázs az Álmom India tervezéséért, illetve Gyulai Líviusz Václav Ctvrtek Pajzán mesék és csodák  illusztrálásáért.

A minőségi könyvesboltnak járó Hermész-díjat a Károly körúti Alexandra Könyvesház kapta meg az irodalmi életben betöltött szerepéért, valamint széleskörű szolgáltatásaiért. Az elismerést a könyvesház vezetője, Nyitrai Ágnes vette át.

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr512973714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása