Hurrá, Könyvhét! 6.rész

A gyerekek elég bátrak, hogy fellebbentsék a függönyt. Fotó: Litera

Szombat kora délután megtelt a Vörösmarty tér, a pavilonok között hosszú sorok vezettek a dedikáló írókhoz. Az idei könyvhét egyik újdonságát, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) Irodalmi Peepshow-ját óvatosan méricskélték a látogatók.

„Egyelőre csak gyerekek néztek be hozzám” - mondta Türjei Zoltán, aki elsőként foglalt helyet a Horváth Csaba Árpád public art művész által tervezett kartonlabirintus egyik fülkéjébe. A költő szerint egyelőre csak a kiskorúak voltak elég bátrak ahhoz, hogy megszólítsák őt. Hozzátette: ő nem készült semmi különös akcióval, írni próbál, bár azt a fülke forróságában nem könnyű. A FISZ különös olvasásnépszerűsítő akciójában az írók félóránként váltják egymást a fülkékben, a látogatók egy fémpénz, üzenet vagy könyv bedobásával jelezhetik, ha kíváncsian várják a függöny fellebbenését. „Jópofa dolog tűnik, bár nem irigylem a srácokat, annyira meleg lehet odabent” – szögezte le egy anyuka, aki kisgyerekével érkezett a könyvhétre. Elmondása szerint minden évben elhatározzák, hogy maximum egy vagy két könyvet vesznek, de végül súlyos szatyrokkal térnek haza.

A Vörösmarty tér túloldalán a 2007-es Szomjas oázis antológia szerzői dedikálták régi és új könyveiket. Kiss Judit Ágnes, Déry Tibor-díjas költő, drámaíró az MTI kérdésére elmondta, nagyon erősnek tartja az idei könyvheti felhozatalt. A kínálatból Tóth Krisztina Pixel című könyvét emelte ki, bár ő maga költőként sajnos nem engedheti meg magának, hogy könyvheti „nagy bevásárlást” tartson, és ezért inkább csak a „szakmai ajándékokra” számít.

D. Tóth Krisztina újságíró, akinek Lolával az élet – Nagylánykönyv című kötete bemutatóját körülbelül ötven érdeklődő hallgatta végig, szombaton csak dedikál, de vasárnap mindenképpen körbenéz a pavilonok között. „Negyven fok van, bevallom, mára elfáradtam egy kicsit” – mondta. D. Tóth Krisztina is legszívesebben tömött szatyrokkal menne haza, annyi szép kötet közül lehet válogatni. „Lola most elutazott a nagymamájához, de tavaly itt volt” – árulta el, kiemelve, nem lehet elég korán kezdeni a gyerekekkel a könyvolvasást. „Ami ma játék neki, az később természetes közege lesz. Szeretném ha az én gyerekem tíz -tizenöt év múlva is papíralapú könyvet olvasna” – fogalmazott az újságíró, megemlítve, most náluk Berg Judit mesekönyvei és Szepes Mária Pöttyös Pannija a kedvenc. „Két nyelven olvasunk fel meséket, van egy angol nyelvű könyvespolca is Lolának” – tette hozzá.

A forróság elől az árnyékba húzódott Markó Béla költő, politikus, aki szintén a könyvhétre jelentette meg új kötetét. „Most kifejezetten szerzőként vagyok jelen” – nyilatkozta Markó Béla, hozzátéve, mindig lenyűgözi a magyar könyvkiadás gazdagsága. Visszabontás című kötete a pécsi Jelenkornál jelent meg, a könyv száznyolc szonettet tartalmaz. „Naplószerűen építettem fel a kötetet. Egy szűk évet ölel fel, két-három naponként írtam egy szonettet” – idézte fel a kötet születését, megemlítve, a 1980-as évek óta kedveli ezt a fajta kötött formát annak szigorú szerkezete miatt. „Elég hosszú megszakítás után próbálok visszatalálni az irodalomhoz, ezért számomra fontos, hogy az író kollégákkal találkozzam. Minden évben igyekszem úgy alakítani a programomat, hogyha lehet, egy-két órára itt legyek a Vörösmarty téren.”

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr932973186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása