Június 19-én érkeznek meg az első roma diákok, több mint hatvanan a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetségkutató Központba. A világhírű gitárművész iskolájába a lehető legváltozatosabb zenei tudással jönnek a gyerekek, van, aki már félprofi, mások a youtube-ról tanulgatták a fogásokat.

„Gyakran szíven ütött, hogy mennyire tehetségesek ezek a gyerekek” – mondja Snétberger Ferenc, aki ősztől tavaszig országos tehetségkutató körúton vett részt. „Rengetegen jelentkeztek, természetesen mindenki a hangszeres tudás más-más fokán áll. Volt például egy srác, aki nagyon jól játszott gitáron, azt hittem, évek óta ez a hobbija. Kiderült, hogy kőműves, és néhány hónapja kezdett el zenélni” – meséli. Az egyik észak-magyarországi roma fiú például a youtube-ról tanult meg gitározni: a teleházban nézte a videókat, Snétbergert, Paco deLucíát, Al Di Meolát, meg az online leckéket, hogy megtanulja az alapokat. Őt is felvették.

Snétberger Ferenc persze tisztában van vele, hogy ezt a vegyes tudású társaságot nem lehet a hagyományos módszerekkel tanítani. „Kértem a tanárokat, hogy arra építsenek, amit már tudnak, amit otthonról hoznak a gyerekek” – mondja a gitárművész, aki a hangszerét László Attilával közösen oktatja majd. A zongorát Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán vállalta, a basszusgitárt és a bőgőt Barcza Horváth József, a cimbalmot Lukács Miklós, a dobot Mohai András oktatja. Ha minden jól megy, jövőre Miklósa Erika fog énekórákat tartani.

Korábban az is szóba került, hogy egy-két világhírű zenész – Bobby McFerrin, Richard Bona, Dhafel Youssef – is ellátogat majd a táborba, főleg azok, akikkel Snétberger Ferenc játszott, ám a zenész szerint ez leghamarabb jövőre lehetséges. „Mindannyian rengeteget turnéznak, nagyon sok szervezést igényel, hogy egy néhány napos kurzus erejéig ide jöjjenek” – fogalmaz.

„Ez nem főiskola. Itt gondosan meg kell tervezni, hova érkezzenek meg a tizenkét hetes kurzus végére a diákok. Vannak, akik a kottát sem ismerik, mások már dzsesszt, főleg a Django Reinhardt-stílust játsszák” – mesélte Snétberger Ferenc, majd hozzáteszi, nem teljesen tapasztalatlan, hiszen Berlinben, kisebb létszámú hallgatóságnak már szervezett egy ilyen képzést. „A felsőörsi iskola végül fantasztikus lett, vannak profi hangszerek, sportolási lehetőségek, gyönyörű a táj, még medence is van” – mondja boldogan.

Csak amikor arról kérdezzük, mi lesz a gyerekekkel az iskola után, akkor komorul el a hangja. „Ennyi gyereknek nem lehet egyesével segíteni. Akik nagyon tehetségesek, azok megtalálják a maguk útját, ösztöndíjat kapnak, külföldre mennek.” Majd arról beszél, hogy Berlinben jó kapcsolatokat ápol az ottani zeneiskolával, tárgyalnak arról is, hogy néhány hallgató esetleg Németországban tanulhasson tovább, valamint szóba került, hogy a felsőörsi iskola is fogadna diákokat más országokból. De azt is hozzáteszi: senkinek sem akarják elengedni a kezét az iskola végével, ha tudnak, ott lesznek mögöttük.

„Segítség nélkül nagyon nehéz elindulni a pályáján, főleg annak, aki szegény családból jön. Nem tudom, nekem sikerült-e volna segítség nélkül zenésszé válnom” – teszi fel a kérdést Snétberger Ferenc. Innen jön egyébként az iskola mottója is: A zene felemel.

 

Iskola az úttörőtábor romjain

Az iskolának a 2600 négyzetméter alapterületen fekvő, a tervek szerint télen-nyáron működő, most felújított felsőörsi úttörőtábor ad helyet. A tábor területén összesen százhúsz szálláshely van, az épületeket híres zenészekről nevezték el. Van ezenkívül két stúdió, egy médiaközpont, több próbaterem és persze egy jelentős hangszergyűjtemény. Az egész beruházás mintegy 3,2 millió euróba került, amelyből 2,7 milliót a norvég alap pályázatán nyertek el, 470 ezer eurót pedig a magyar állam biztosított.

A tehetségkutató központ számára egy év alatt felépítettek egy új épületet, főként a VeszprémFeszt igazgatója, Mészáros Zoltán menedzselésével. A roma zenei kollégium évente tizenkét hétig működik, amelyből hat nyárra, három-három pedig tavaszra és őszre esik. A kurzus a gyerekek számára ingyenes, a működési költséget, amelyet egyelőre évi százmillióra becsülnek, pályázaton próbálják összegyűjteni. Ebben segít majd az Open Society Institute, amely az első három évben összesen 300 ezer dollárral támogatja a kezdeményezést.

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr752997535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása