Kolumbiai utcagyerekekből lett világhírű artisták lépnek fel március 17. és 20. között a Fővárosi Nagycirkuszban. A művészek saját történetüket mesélik el a cirkusz nyelvén, azt, hogy miként lehet kitartással kitörni a nyomorból és a bandaháborúkból.

 „Az élet könnyen elfolyik a kezed közül Cali utcáin” – mondja Francisco Hurtado, a Circolombia művésze a próba szünetében. Fején baseballsapka, a ruhája is inkább emlékeztet egy rapperre, semmint egy artistára. A manézsban közben ketten felmásznak egy állványra és ráugranak egy köznyelvben csak libikókának mondott eszközre. A társuk magasra repül, pörög a levegőben, a többiek pedig elkapják. A fotósok kedvéért többször elismétlik, az utolsónál a földet érés nem sikerül tökéletesen. Pillanatnyi rémület, de aztán jelzik, minden rendben.

A Circolombia nem hagyományos cirkusz. Pontosabban a technikát és a profizmust tekintve  használja a tradicionális cirkusz eszköztárát, de annak színháziasabb felfogását vallják. Az Urban című előadás például 14 éven felülieknek szól, témája a kolumbiai utcák és az utcagyerekek világa. Nincsenek benne kedves bohócok, állatszámok, de van helyette erőszak, rap és reggaeton. Személyes történet, ami mégis közös: arról csináltak előadást, amit átéltek. Otthagyták az utcát, tanulni kezdtek, hogy artisták lehessenek. Az eredmény pedig az, hogy Budapest után a londoni Roundhouse a következő helyszínük, Európa egyik vezető színháza.

A kissé realista tündérmeséhez persze kellett egy mindenre nyitott, ezerrel pörgő ötletgazda, Felicity Simpson. „Én is artista voltam” – kezd bele a hosszú történetbe. A brit cirkuszművésznő Brazíliában dolgozott partnerével, aki kolumbiai volt. „Felfigyeltünk az utcagyerekek energiájára, kreativitására. Kis workshopokat tartottunk nekik. De rá kellett jönni, több kárt okozunk, mint hasznot, ha csak felvillantunk valamit a gyerekeknek, aztán magukra hagyjuk őket” - meséli. Ekkor merült fel egy professzionális cirkusziskola ötlete. A Circo para Todos alapítvány (Cirkuszt  mindenkinek) és iskola 1995-ben indult el, tanulói főként intézetbe adott gyerekek. Bekerülni nem könnyű, évente háromszázan próbálnak bejutni, de csak a legjobbakat vehetik fel. Mint mondja, a legfontosabb hogy jövőképet adjanak nekik. „Ha három nap alatt megtanulják, hogyan kell egy labdán járni, az óriási sikerélményt jelent nekik. Visszakapják a hitet, hogy munkával bármit elérhetnek”. Az iskola önfenntartó: produkcióinak bevételeiből tartja fenn magát.

Az Urban című előadást egyébként a Fővárosi Nagycirkusz művészeti vezetője, Kristóf Krisztián hozta Magyarországra. A cirkuszművész Madridban figyelt fel a társulatra, ahol felkérték, segítsen csiszolni a produkciót. Mint fogalmaz, nem véletlen, hogy ismerősen cseng a Circolombia név: tavaly év végén egy családi előadással mutatkozott be a csapat. „Ez azonban nem az eredeti műsor volt, hiszen fel lett puhítva állatszámokkal, bohócokkal, hogy a cirkusz hagyományos közönségének, a családosoknak is tetsszen” – teszi hozzá. Az Urbanról úgy vélekedik, hogy az „letisztult, vad, élethű produkció”, amellyel szeretnék megmutatni a budapesti közönségnek, hogy a cirkusz nemcsak családi szórakozás lehet, hanem a kortárs művészetek terepe is. Mint fogalmaz: büszke lehet rá Budapest, hogy innen indul el az új Circolombia-show, amihez egyébként a Fővárosi Nagycirkusz is hozzájárult, professzionális cirkuszi eszközöket adtak kölcsön a társulatnak.

Közben csoportképre áll össze a Circolombio, látszik, hogy megszokták már a fotózást.  Utána Francisco Hurtadót faggatjuk. Tizenkét évesen, mindenféle előismeret nélkül került az iskolába – azt mondja, máig nehezen tudja elhinni, ami vele történt. Szerinte ez az előadás a reményről szól. „Itt majdnem mindenki ugyanabból a környezetből jött. Minden erőfeszítésre szükség volt, hogy változtassanak az életükön. Sokan úgy érzik, nincs kiút, ha már bekerültek egy körforgásba, bandába, de mindig lehet változatni. Az előadás erre is példa” – teszi hozzá a 22 éves artista, aki saját bevallása szerint mostani életében a sok utazást és az ismerkedést szereti a legjobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr502741443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása