Hurrá, Könyvhét! 5. rész

Rajz: Strip

Ötvenhat költő szerepel az idei Szép versekben, köztük több mint tíz olyan alkotó, aki eddig még soha nem került az előző év legjobb verseit szemléző kötetbe – mondta el az MTI-nek a könyv szerkesztője.

Péczely Dóra a 2010. január 1. és 2010. december 31. között megjelent versekből válogatott. Az új szereplők között van például Kupcsik Lidi, Fehér Renátó, Deres Kornélia, Dobai Bálint vagy a középnemzedéket erősítő, eddig tárcáival, prózáival ismertté vált Sajó László. A szerkesztő három éve válogatja a Szép verseket. Szerinte az idei kötet legformabontóbb alkotója Kukorelly Endre. „Nagyon érdekes, már-már az élőbeszéd határát súroló költészetet csinál” –vélekedett, hozzátéve, az idősebb nemzedéket például Szepesi Attila képviseli hagyományos versformákban írt szövegeivel. „A szerkesztő elődeim azt a mintát követték, hogy a lehető legtöbben szerepeljenek a kötetben, én inkább arra helyeztem a hangsúlyt, hogy a költők versei megmutassák, hol tart most az adott alkotó a pályán” – mondta a Péczely Dóra, majd arról is beszélt, hogy olyan költők közül válogatott, akik sokat publikáltak az év során.

Az idei kötetben kevés a kötött formában írt vagy rímekkel díszített vers. Péczely szerint a költők legkedveltebb témái a család és a mikrokörnyezet változása, ezen kívül nem sok hasonlóság van az egyes költőgeneráció tagjai között. „A Nemes Z. Márió vagy Krusovszky Dénes nevével fémjelzett, már feloszlott Telep-csoport tagjainál például megfigyelhetőek poétikai átfedések, látszik hogy hatottak egymásra” – fogalmazott a szerkesztő, megemlítve, hogy a költői példaképek sokkal inkább jellemzik a fiatal alkotókat. „Kemény István, Szijj Ferenc nagy kedvenc , de van akinél Petri György hatása érezhető. Sőt Pilinszky János is újra visszatért, ami nagyon érdekes változás” – tette hozzá. A középgeneráció alkotói közül Térey János próza és líra közt egyensúlyozó szövegeit, illetve Szálinger Balázs formaverseit emelte ki.

A szerkesztő jövőre tovább akarja tágítani a szemlézett művek listáját, a folyóiratokon kívül például verseskötetekkel, de akár regényekkel is. „Rakovszky Zsuzsa új regényében, a VS-ben például több vers is helyet kapott, terveim szerint ezekből is válogatnék” – mondta példaként.

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr672973049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása