Fotó: zagarmusic.com

A Zagar a budapesti Trafóban ünnepli egy évtizedes fennállását február 12-én. Az elektronikus zenei élet egyik legfontosabb bandájának vezetője szerint a koncert összefoglalása lesz az elmúlt időszaknak.

Tíz éve az elektronikus szcéna, főleg a Zagar által képviselt vonal, rétegzenének számított. Ízlésformálásról is szólt az elmúlt évtized?

Részünkről ilyesmit azért én nem mernék kijelenteni. Az biztos, hogy az elsők között voltunk, akik az elektronikus zenével nagyobb sikereket értek el itthon. Az ízlésformálás több fronton történt, ha létezik ilyen egyáltalán. Nagyban köszönhető például az akkori kiadónknak az UCMG-nek, és az ott felsorakozó művészeknek. Innen indult Marcel, Deutsch Gábor, az Anima Sound System és Yonderboi is. Aztán ott volt Tommyboy által összehozott Future Sound of Budapest válogatáslemez sorozat. A kapunyitásban ők is kulcsszerepet játszottak. 

A zenekarból ősszel távozott Kovács Andor gitáros, a helyét Ligeti György vette át. A csere a hangzásra is hatással volt?

Gyuri valóban más stílust képvisel. Sokkal több akusztikus gitáros elem került elő, ráadásul én meg újra felfedeztem az analóg szintiket, úgyhogy a hangzás egy picit változik. Ez a készülő lemezen is érezhető lesz, bár arról még babonából nem szeretnék beszélni. Remélhetőleg még az idén megjelenhet, őszre mindenesetre szeretnénk egy kislemezt kiadni.

Mivel készülnek a koncertre?

A koncert inkább egy visszatekintés az elmúlt évtizedre. Átdolgoztunk régi számokat és ízelítőt adunk a készülő lemezről is. Néhányan az underground dívák közül is fellépnek majd, olyan számokat énekelnek, amelyek eddig többnyire Ligeti Gyuri vagy hangján szólaltak csak meg. És persze a látvány is fontos lesz, egyfajta audiovizuális, színháziasabb hangulatú koncertet tervezünk, ami remélhetőleg egy nagy buliba torkollik.

Autodidakta módon tanult zenélni.

Nagyon későn kezdtem el hangszeren játszani. Előtte egy Commodre 64-en programoztam zenét. Sokat jártam magántanárokhoz, és megpróbáltam mindig a nulláról kezdeni. Azt éreztem, biztosan kimaradt valami, a nagy titok. Később a dzsessz felé mozdultam, még a jazz tanszakra is felvételiztem a Zeneakadémián. Körülbelül ekkorra tanultam meg, hogyan tudom kifejezni magam a zongorán. Az zongoraórák mellett inkább a sok koncert és a zenekari rutinok során jöttem rá, hogy valójában nem létezik a „nagy titok”, legalábbis nem lehet tanulni, inkább hagyni kell szabadon áramlani a dolgokat, hogy kibontakozhassanak a saját elképzelések.

Mi kellett ahhoz, hogy zenéjük külföldön is a megfelelő fülekbe jusson, és kiadót találjon?

Külföldi kiadó, menedzsment és koncertjelenlét. 2009-ben szerződtünk le egy német kiadóhoz, az utóbbi lemezünk náluk jelent meg és világszerte terjesztik. Az év első felében erről a lemezről jelenik meg két kislemez (Prophet is a Fool, Never the Same) olyan külföldi producerek remixeivel mint a Moonbootica, Terry Lee Brown Jr., Eriq Johnson és az angol dubstepper, Cottonmouth, de Dj-nk, Bootsie és az öcsémmel alkotott hobby-project Demon Superior is csinált rá egy-egy átiratot.

A zenélésből él, ír reklámzenét, filmzenét is. A megrendelők mennyire nyitottak az Ön elképzelései felé?

A rendezők általában azért minket hívnak, mert olyan zenében gondolkodnak, amit játszunk. Így általában csak arról beszélgetünk, hol, milyen hangulatot szeretne erősíteni, ellenpontozni a rendező. A Legutóbb egy angol-bolgár-magyar koprodukcióban dolgoztunk, a Mission London című filmben, nemrég pedig Bereményi Géza Apacsok című darabjához írtam zenét, amiből Török Feri forgatott filmet. Szerencsére a zenénkre rátalálnak külföldi filmesek is, így kerültünk a CSI Helyszínelők több részébe is.

Ezek szerint akkor Önöket nem hajtja a folyamatos koncertezés kényszere?

Nem hajt, de a koncertezés manapság szinte kötelező, hiszen ha nem tesszük, a közönség azt hiheti, megszűntünk. Arról nem is beszélve, hogy bár nekünk vannak más bevételi forrásaink, a zenekar köré épülő stáb főleg a koncertekből él. De egyáltalán nem tartjuk kényszernek, szeretünk a színpadon állni. A megjelenéseinket tekintve is teljes a szabadság, nem szól bele a kiadó, mikor milyen lemezt csináljunk.

Az elektronikus zenei élet sokkal jobban bekapcsolódott az alternatív kereskedelembe a többi zenei irányzathoz képest. Mennyire sújtja a szcénát a lemezipar válsága?

Az elektronikus zenei életben szerencsére sok internetes platform van. Ráadásul, aki ezt a zenét szereti, az általában a legújabb technikát keresi és használja is az új felületeket. De a lemezkiadás ugyanolyan nehézkes az illegális letöltések miatt. Mindemellett szükség van rá, hiszen egy-egy lemez illetve megjelenés definiál egy zenekart, jelzi a korszakaikat. Ebből a szempontból én is konzervatív vagyok, szeretem a fizikai megjelenést, szeretem a borítót, az artwork-öt nézegetni.

 

Névjegy

Az együttes karrierje 2001-ben kezdődött, amikor a Yonderboi Quintett három tagja (Zságer Balázs, Kovács Andor és DJ Bootsie) Lázár Tiborral kiegészülve a Yonderboi-on kívül is elkezdett zenélni. 2002-ben megjelent első lemezük a Local Broadcast, ezt az albumot a WAN2 magazin minden idők legjobb 50 magyar lemeze közé sorolta. 2004-ben Török Ferenc Szezon című filmjéhez írtak zenét (Eastern sugar), második lemezük, a Cannot Walk Fly Instead 2007-ben jelent meg itthon majd 2009-ben világszerte. Ezen a korongon szerepel a Wings of Love c. szám, amit az úgynevezett Underground Divák közreműködésével (Sena, Kutzora Edina, Judie Jay, Péterfy Bori, Hódosi Enikő, Németh Juci) rögzítettek. Ez a dal második lett az amerikai nemzetközi dalszerző versenyen, amelynek Tom Waits, Robert Smith, Nelly Furtado és Jerry Lee Levis a zsűritagjai voltak. Számos filmben illetve TV-sorozatban is hallhatóak a zenéik. Már harmadik számuk kerül be az amerikai CSI - helyszínelők című sorozatba.

via vasárnap reggel

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr262626446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juliacska.kulka1988 · http://skypesuli.hu 2011.02.01. 10:47:52

a német kiadók kva jók, remélem összejön minden

juliacska.kulka1988 · http://skypesuli.hu 2011.02.04. 10:22:40

miért nem pörögnek a fórumok? Köv koncertjükre jön vki?
süti beállítások módosítása