Helen Mirren Az ajtó főszerepében. Fotó: Heti Válasz

December közepén fejeződik be Szabó István új filmjének, Az ajtónak a forgatása, amelyet Szabó Magda világhírű, önéletrajzi elemekben bővelkedő regénye alapján készít az Oscar-díjas alkotó. A forgatáson jártunk.

A műhó nem hideg, sőt még csak nem is nedves. Mégis amikor belépünk a II. kerületi ház kertjébe, mintha tíz fokot hűlne a levegő. Az öreg ház fehérbe borult kertjében nagy a sürgés-forgás: közeledik a ebédszünet, előtte még egy jelenetet rögzítenének. A monitor mögött Ragályi Elemér, a film operatőre, mellette Szabó István Oscar-díjas filmrendező. Az ódon hangulatú udvaron át A mások élete című filmből ismert Martina Gedeck érkezik, ő játssza ugyanis Szabó Magdát. Épp az egyik legfontosabb jelenetnél tartanak: amikor a regény főszereplője, Emerenc súlyosan megbetegszik, és hetek óta nem nyit ajtót senkinek.

A film német-magyar koprodukcióban készül mintegy hatmillió euróból (1,65 milliárd forint). Szabó István arról mesél, hogy Németországban már befejezték a forgatást, már csak a téli és néhány kórházi jelenet van hátra. „Sokat sétáltam errefelé helyszín után kutatva. Az ajtó ugyanis félig-meddig önéletrajzi regény, Szabó Magda pedig itt lakott a közelben, a Júlia utcában. Akit pedig a regényben Emerencnek hívnak, két házzal arrébb. Sajnos a valóságos helyszínen kivitelezhetetlen volt a forgatás” – mondja a rendező, hozzátéve hogy igyekeznek a lehető legpontosabban követni a regényt.

Amikor a regényhez fűződő viszonyáról kérdezzük az alkotó arról mesél, hogy Szabó Magdával többször is beszéltek valamelyik regényének megfilmesítéséről. „Sajnos akkor nem döntöttünk, aztán időközben ő eltávozott közülünk. Végül Hábermann Jenő, a film magyar producere felkérésére álltunk neki a munkának”. Szabó István szerint azonban Az ajtó nem csupán a bizalom, hanem a bizalom elvesztésének a regénye is. „Arról szól, hogy milyen nehéz bizonyos ajtókat kinyitni, különösen, ha valakit az élettapasztalai arra tanítanak, hogy senkit ne engedjen be ezen a képzeletbeli ajtón” – vélekedik. „A film két nagyon erős egyéniség különös kapcsolatáról szól. Mindketten azt szeretnék, ha a másik az ő normái szerint élne. Kettejük harca hatalmas szeretetfellobbanásokkal, máskor már a gyűlöletet érintő ellenszenvvel jár, ezt az érzelmi hullámzást követi nyomon a film” – teszi hozzá a rendező, aki szerint a két szereplő harcán keresztül az írónő a korról és az uralkodó politikai légkörről is beszél.

Mint fogalmaz, Emerenc szerepére egyből a Oscar-díjas Hellen Mirrent szánta, aki a könyv elolvasása után azonnal igent mondott a felkérésre. Az írónő szerepében eredetileg Szabó István egy magyar színésznőt szeretett volna látni. „Gyorsan világossá vált, hogy a két szereplőnek értenie kell egymást, reagálnia a másik legkisebb rezdülésére is. Ezért egy olyan színésznőt választottam, aki kitűnően beszél angolul. Ráadásul így a német partnernek is kedveztünk, hiszen Martina egyike a legismertebb német színésznőknek” – magyarázza a rendező. 

Ragályi Elemér, a film operatőre pedig arról mesél, hogy milyen nehéz lesz az olvasók előképeivel megküzdenie a filmnek. „Nem vagyok Szabó Magda-rajongó, csak néhány könyvét olvastam eddig. Az ajtó viszont nagyon megtetszett, elképesztően erős karaktereket teremtett benne az írónő. Viszont ahogy nekem kristálytiszta kép bontakozott ki a könyv olvasása során Emerencről, úgy valószínűleg a többi olvasónak is. És általában, ha a bennünk élő kép és a film nem hasonlít egymásra, akkor diszharmónia alakul ki” – magyarázza az operatőr, majd hozzáteszi Hellen Mirrent igazi átváltozóművészének tartja, aki képes megbirkózni az előítéletekkel. A készülő film képi világáról pedig annyit mondott, hogy a forgatás során főleg az ösztönei vezérlik, jelentős mértékben befolyásolja a munkáját a környezet, az időjárás vagy éppen a színészek játéka.

Az ebédszünet véget ér. Szabó István azt mondja, még néhány belső jelenetet felvesznek. A meleg irodabusz után még hidegebbnek tűnik az udvar. A rendező együtt érzőn bólint, azt mondja, a műhó miatt van. A látvány hiteti el velünk, hogy hideg van.

 

Az ajtó: Szabó Magda leghíresebb regénye

Szabó Magda 2003-ban Az ajtó című munkájáért megkapta a rangos francia irodalmi elismerést, a legjobb női szerzőket jutalmazó  Femina-díjat. A regényből színházi darab is készült: a zalaegerszegi  Hevesi Sándor Színház 2005 októberében mutatta be Bereményi Géza rendezésében a produkciót, a fővárosi Magyar Színházban 2006 áprilisában volt a mű premierje Pinczés István rendezésében. A zalaegerszegi előadásból 2006-ban tévéfelvétel is készült.

 

Mozifilm készül az Abigélből is

Mozifilmet fognak forgatni Szabó Magda Abigél című regényéből, amelyből 1978-ban már készült egy nagy sikerű televíziós sorozat - jelentette be Bánfalvy Ágnes, a leendő film rendezője és Tasy Géza, az író hagyatékának kezelője októberben. A film szereplőinek felkutatása, válogatása már megkezdődött. A mintegy 400-450 millió forintba kerülő mozifilm forgatása várhatóan 2011 augusztusában vagy szeptemberében kezdődik, a bemutatót 2012-ben tartják.

 

via vasárnap reggel

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszel.blog.hu/api/trackback/id/tr72608317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása